...

Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü

Hacı Bektaş Veli'yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri Gerçekleştirildi.
15/09/2019

 

56.Ulusal, 30.Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri 16-17-18 Ağustos 2019’da gerçekleştirildi.

 

16 Ağustos 2019 tarihinde saat 11.00 da Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezinde açılış töreni yapıldı. Çilehane mevkiinde bulunan Kültür Merkezindeki açılış törenine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alevi-Bektaşi dernek ve vakıfların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Meltem Çınar ve Uğur Çınar’ın sunuculuğunu yaptığı resmi açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasını takiben, Kültür Bakanlığı Semah Topluluğu’nun semah gösterisi ile başladı.

Açılış töreninde Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Hacıbektaş Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptılar. Alevi dernek ve vakıflarından oluşan Alevi Kurumlarının, Alevilerin sorunları ve taleplerine ilişkin hazırladıkları bildiri ise, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül tarafından okundu.

56.Ulusal, 30.Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri çerçevesinde Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Musa Eroğlu’na verildi.

Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür-Sanat Etkinlikleri kapsamında, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonunda düzenlenen panel saat 15.00 da başladı. Panelin konusu “Geçmişten Günümüze Alevi Bektaşi Öğretilerinin Sorunları” olarak belirlenmişti. Önceki Hacıbektaş Belediye Başkanlarından Mustafa ÖZCİVAN’ın yönettiği panele, konuşmacı olarak Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, Demokratik Alevi Dernekleri Genel Başkanı Musa Kulu düşüncelerini paylaştılar.

 

56.Ulusal, 30.Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında,  Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Sergi Salonunda, Işık Çuhacıoğlu tarafından koordine edilen “15. Resim, Heykel, Seramik ve Fotoğraf Sergisi” açıldı.

Sergi 30 Ağustos 2019’a kadar açık kalacak.

17 Ağustos’ta Hacı Bektaş Veli Müzesi 1. Avluda, Alevi Bektaşi Kurumları tarafından organize edilen “Cem Töreni” gerçekleştirildi.

18 Ağustos’ta saat 13:00’te Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezinde Ozanlar Geçidinde Halk Ozanları sahne aldılar.

Etkinlikler pek çok sanatçının sahne aldığı konserlerle devam etti.

 

Etkinlikler kapasamın Anadolu Ajansına konuşan  Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacı Bektaş Veli'nin, Anadolu'yu yurt yapan evliyalardan birisi olduğunu, onun öğretilerinin yaşatıldığı ilçedeki mekanların insanlar için manevi doyum kaynağı olduğunu vurguladı.

Hacı Bektaş Veli'nin bir gönül ereni olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Yılmaz;

"Buralar cazibe merkezleridir, bu dini mekanlarda kutsallık vardır. Bu insanlar Hakk'ın arayışı içerisindedir. Dolayısıyla Hakk'ın arayışı içindeki insanlar Allah'a daha yakın olanlardır, velidir, evliyadır. 'Bu insanların hürmetine biz de dileklerimizi kabul ettirebilir miyiz, onun vesilesi ile Allah'a münacatımızı kabul ettirebilir miyiz' bilinci vardır. Dolayısıyla bu kutsal mekan doyum kaynağıdır. Pirin dergahına girip dua edip, ağlayanlar onun etkisini gösterir" dedi.

 

 

  

HABERLER