...

Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü

Rektör Aktekin Vefatının 750. Yıl Dönümünde Hacı Bektaş Veli’yi Anma Programına Katıldı
05/08/2021
Rektör Aktekin Vefatının 750. Yıl Dönümünde Hacı Bektaş Veli’yi Anma Programına Katıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Anadolu irfan ve medeniyetinin temel yapı taşlarından Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. yılı dolayısıyla düzenlenen anma programına katıldı.

UNESCO tarafından ve T.C. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2021 yılının vefatının 750. Yılında ‘Hacı Bektaş Veli Anma Yılı’  ilan edilmesi münasebetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesinde, içerisinde Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin türbesinin de yer aldığı Hacı Bektaş Veli Müzesi’nde anma etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İran Büyükelçisi Muhammed Farazmand, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Ankara Valisi Vasip Şahin, Yozgat Valisi Ziya Polat, Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, Malatya Valisi Aydın Baruş, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran,  Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi  (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Hacıbektaş Kaymakamı Kübra Kurtoğlu,  Hacıbektaş İlçe Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Ali Kemikkıran, MHP Nevşehir İl Başkanı İlhan Kaya, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, daire müdürleri, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma etkinliği açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,"Hacı Bektaş Veli'nin ait olduğu, büyüttüğü ve derinleştirdiği gelenek, bizim Anadolu irfan geleneğimiz olarak yüzyıllardır sadece bu topraklara değil, bu toprakların çok ötesinde bütün insanlığa ışık tutmaya devam ediyor. Hacı Bektaş Veli, 'Gelin canlar bir olalım' dediğinde, 'can' dediği insanın kendisiyle, hemcinsleriyle, diğer insanlarla, eşya ile varlık, hayvan ve bitkilerle, hepsinin üzerinde de Rabbi ile ünsiyeti ve muhabbeti kurabilmiş ve ona göre yaşamış bir insandı. Bugün bunu tekrar hatırlamaya ihtiyacımız var" dedi.

Hünkârın ocağına misafir olmanın bir inanç, bir kültür ve fikir deryasına yelken açmak gibi olduğunu kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, "O, kendimizi bulacağımız, bizde bizden fazlası olduğunu anlayacağımız, ötesine ulaşmak için arayışta olacağımız uzun bir yolda; huzurla, umutla ama 'Bitti' demeden, 'Oldum' diye düşünmeden daima yürümenin örneğidir. Neticede bizim sorumluluğumuz da budur. Koşulsuz, şartsız, kendi doğrularımıza saplanmadan, nefsimizi ikna etme derdine düşmeden hakikati aramak ile yükümlüyüz. Zira ancak arayan olunca yol bulunur, yol gösterenlerle yaren olunur, en nihayetinde de o yolu var edene kavuşulur. Şunu da unutmayalım, sadece kendimizden sorumlu değiliz. Peygamber Efendimiz, 'İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır' diyor. Hayrın peşinde koşmak dolayısıyla duymayana duyurmak, bilmeyene öğretmek, anlamayana anlatmak da lazım. Bizim çabamız da budur” diye konuştu.

Ayrıca Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran ve Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok da birer konuşma yaparak Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin felsefesi ışığında düşüncelerini dile getirdiler.


HABERLER