...

Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü

Hacıbektaş İlçesi'ni ve Sultan Nevruz Cemi'ni konu edinen "Ritüelleri ve Anlatılarıyla Kutsal Mekânlar III" Kitabı Yayımlandı
13/10/2023

Editörlüğünü Enstitümüz müdür yardımcılarından Dr. Öğr. Üyesi Erdem Akın'ın yaptığı "Ritüelleri ve Anlatılarıyla Kutsal Mekânlar (Güneydoğu Anadolu Bölgesi) - III" adlı kitap Paradigma Akademi yayınevinden çıktı. 

Kutsalı, kutsala ait olanı, kutsal mekanları merkeze alan ve etrafında teşekkül eden dokudan hareketle kültürü, ritüelleri, anlatıları derleyip alana bilimsel yayınlar kazandırmayı hedefleyen “Ritüelleri ve Anlatılarıyla Siirt, Diyarbakır ve Mardin’de Kutsal Mekânlar: Dinî, Tarihî, Kültürel ve Edebî Doku” TÜBİTAK 218K187 Projesinin üçüncü ve son editöryal kitabı olan “Ritüelleri ve Anlatılarıyla Kutsal Mekânlar – III” adlı çalışma, Hatice Kübra Uygur ve Erdem Akın editörlüğünde araştırmacılara yeni kapılar aralamayı amaçlamaktadır.

Akın'ın editörlüğün yanı sıra iki bölümle katkı sunduğu kitapta, Hacıbektaş ilçesi merkeze alınarak hediyeleşme geleneği bağlamında bir inceleme yapılmıştır. "FAİLLİK, ÖZNELLİK VE ÖZNELERARASILIK BAĞLAMINDA HACIBEKTAŞ'TA İNANÇ TEMELLİ HEDİYELEŞMELER" adlı kitap bölümünde faillik, öznellik ve öznelerarasılık kavramları çerçevesinde hediyeleşme kültürünün kişiler üzerinde oluşturduğu etki ve kişisellik yönü gözler önüne serilmiştir.

"BAĞLAMDA ANLAM: GELENEKSEL BAĞLAMINDA SULTAN NEVRUZ CEMİ'NE DİYALOJİK YAKLAŞIM" adlı bir diğer kitap bölümünde ise anlamlandırma süreçleri şekillenirken bağlamın öneminin altını çizilerek Alevi-Bektaşi topluluklarında Sultan Nevruz Cemi çerçevesinde cemevindeki diyalojik iletişim örüntüleri ele alınmıştır.

a

a

a

HABERLER