...

Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü

Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nde “Hünkâr Hacı Bektaş Veli” adlı yazı kaleme alındı
04/04/2023
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından yayınlanan Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin ilk sayısında, Nevşehir’in kent belleğini oluşturan kolektif hafızasındaki gelenek, görenek ve edimleri, uzak ve yakın geçmişinin somut ve somut olmayan mirasını, sanatını, turizmini, sosyolojisini konu alan entelektüel ve güncel yazılar yer aldı. 
Yılda iki kez yayınlanacak ve Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitü öğretim elemanları tarafından da yazılarla desteklenecek olan Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin ilk sayısında Enstitümüz akademik personellerinden Arş. Gör. Güllü Işık, bölgenin tarihi odak noktalarından ve temel dinamiklerinden biri olan Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin tarihî ve menkıbevî kişiliğini, Hacı Bektaş Veli’ye atfedilen eserleri ve bugün Nevşehir sınırları içerisinde yer alan Hacıbektaş’ta bulunan dergâhını tanıttığı bir yazı kaleme aldı.
“Hünkâr Hacı Bektaş Veli” başlıklı yazıda, Hacı Bektaş Veli’nin 13. yüzyılda tarihi büyük Horasan’ın önemli bir kültür merkezlerinden olan Nişabur kentindeki doğumu, çocukluk ve gençlik yıllarını orada geçirmesi ve ardından Anadolu’ya gelmesi; bundan sonraki yaşamını Anadolu’nun sosyal, kültürel ve manevî anlamda gelişmesi amacıyla geçirmesini ve kendisini tamamıyla buna adayarak Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecine ciddî anlamda katkı sağlaması aktarılmaktadır. Velâyetnâmelere göre Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya barış ve hoşgörünün sembolü olarak güvercin donunda, Lokman Perende’nin attığı yanan dal parçasını takip ederek geldiği bildirilmektedir. Hacı Bektaş Veli’ye atfedilen eserler olarak kabul gören Velâyetnâme, Makâlât, Kitâbü’l-Fevâid, Besmele Tefsiri, Fâtiha Sûresi Tefsiri ve Makâlât-ı Gaybiyye ve Kelîmât-ı Ayniyye hakkında bilgiler verilmektedir.
Ayrıca yazıda, Türk mimarî tarihinde önemli bir yere sahip olan ve tarihî süreç içerisinde yeni eklenenler ile günümüze intikal edebilen nadir dergâhlardan birisi olan Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nın özellikleri sıralanmaktadır. Bunun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 4 Ağustos 2021 tarihinde “İnsanlığın Özü Pîr Velî’nin Sözü: Sevgi, Barış, Kardeşlik” temasıyla Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. Yıl Dönümü Anma Etkinliği’nin Nevşehir’de gerçekleştirildiği ve ardından 2021 yılının “Hacı Bektaş Velî Yılı” ilan edildiği aktarılmaktadır.
1
1
1
HABERLER